Pn. - Pt.: 8:00 - 16:00
  • Polski
  • English
Przejdź do treści

Płatki jaglane

Płatki jaglane

Producent płatków jaglanych

Płatki jaglane z czego są zrobione?

Płatki jaglane to bogaty w wartości odżywcze produkt otrzymywany ze zmielenia, wyselekcjonowanych ziaren prosa. Będące świetnym źródłem węglowodanów złożonych płatki jaglane dostarczają energii dla organizmu i zawierają cenne witaminy z grupy B i minerały, w tym miedź, fosfor, żelazo i magnez. Neutralny smak sprawia, że można z nich przygotować pożywne śniadanie lub spożywać między głównymi posiłkami jako dodatek do lekkich deserów. Produkt najczęściej łączony jest z jogurtem lub mlekiem i owocami.

Czy płatki jaglane są zdrowe?

Powszechnie wiadomo, że płatki jaglane bogate są w błonnik, który zapewnia prawidłową pracę jelit.  Zawiera także, oprócz witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, posiadają także m.in. marko i mikroelementy, witaminy E, B6, kwas foliowy i cynk.

Ile kalorii zawierają płatki jaglane?

Posiadają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm, a 100 gramów płatków jaglanych dostarcza wartości energetycznej koło 370 kcal. Warto pamiętać, że w zależności od producenta płatków jaglanych, ich kaloryczność może nieznacznie się różnić od siebie.

Czy płatki jaglane zawierają gluten?

Płatki jaglane od producenta Legrano wolne są od glutenu, a ziarna podchodzą od najlepszych dostawców. Warto pamiętać, że kupione płatki jaglane od nieznanego producenta mogą być zanieczyszczone glutenem już na etapie produkcji.

Ile należy gotować płatki jaglane?

Do gotowania płatków można użyć wody lub mleka, a sam proces gotowania będzie trwał około 5 minut jeżeli użyjemy wody, z mlekiem będzie to około 2 minuty. Zaleca się aby płatki ugotować, jednak niektóre przepisy dopuszczają spożywanie płatków jaglanych nieugotowanych.

Dlaczego płatki jaglane mają gorzki smak?

Płatki jaglane w smaku są łagodne, a jeżeli wyczuwamy goryczkowy smak to znak, że doszło do utleniania się oleju zawartego w płatkach. W skróci oznacza to, że płatki leżały zbyt długo w otwartym pojemniku lub zostały przypalone podczas gotowania.

Indeks glikemiczny płatków jaglanych

Płatki jaglane nie są zalecane diabetykom ze względu na wysoki poziom glikemiczny na poziomie 71. Lepszym odpowiednikiem, w diecie o mniejszej ilości węglowodanów, będą płatki owsiane, które po ugotowaniu posiadają indeks glikemiczny 60.

Sprawdź gdzie znajduje się siedziba naszej firmy

Jak Dojechać?