Mąka jaglana powstaje ze zmielonego i łuskanego ziarna prosa. Ze względu na dużą zawartość błonnika, produkt wspomaga redukcję wagi, utrzymując sytość przez dłuższy czas po posiłku. Pełna niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy mąka jaglana pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca, a także obniżyć poziom cholesterolu.
Producent mąki jaglanej
Mąka jaglana jest delikatna i idealnie sprawdza się w diecie niemowląt oraz dla osób z chorobami układu pokarmowego i dla sportowców zarówno przed jak i po treningu. Mąka ta nie zawiera glutenu zatem śmiało mogą spożywać osoby chorujące na celiakię.
Warto włączyć ją do codziennej diety również ze względu na obecność witamin z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego. Mąka jaglana doceniana jest ze względu na swoją lekką konsystencję nadającą potrawom i wypiekom charakterystyczny, ale wciąż subtelny smak. Doskonale sprawdzi się zarówno dla słodkich, jak i słonych dań.
Mąka jaglana bez glutenu
Brak glutenu w mące jaglanej to utrudnienie w produkcji makronów i w przemyśle piekarniczym jednak idealnie sprawdza się w kuchni do przyrządzania deserów takich jak:
- Naleśniki
- Placki
- Omlety
- Muffiny
- Budynie
Mąka jaglana – kalorie i wartości odżywcze
Kaloryczność kaszy jaglanej to 345 kcal w 100 g suchego produktu. Zawiera dość dużo białka 10,5 g/100 g, ok. 3 g tłuszczu, pozostała część to węglowodany, w tym 3,2 g błonnika pokarmowego.
Jak samemu zrobić mąkę jaglaną?
Jeżeli chcemy sami wykonać mąkę jaglaną to potrzebujemy suche ziarna, które myjemy i odpowiednio długo płuczemy w gorącej wodzie ok.3-5 min. Następnie przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy ziarna ba blachę i suszymy w piekarniku z termoobiegiem ok. 110 stopni przez około 30 min co jakiś czas mieszając. Jak już ziarna całkowicie przeschły mielimy je za pomocą blendera. Uzyskaną mąkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.