Kasza jaglana – Producent Legrano
Czym jest kasza jaglana?
Kasza jaglana słusznie uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Nic dziwnego – produkt jest bogaty w minerały, witaminy i wartości odżywcze oraz wykazuje właściwości zasadotwórcze (a przez to odkwasza organizm). Zrównoważona dieta oparta na kaszy jaglanej pomoże wyeliminować ryzyko wystąpienia problemów z sercem, a dzięki obecności krzemionki, korzystnie wpływa na stawy, włosy, skórę i paznokcie. W ofercie Legrano znajduje się kasza jaglana od lokalnych dostawców z Lubelszczyzny – regionu będącego pionierem w produkcji tej odmiany w Polsce. Dzięki neutralnemu smakowi świetnie sprawdzi się na słodko i w wersji wytrawnej, jako zamiennik ryżu, makaronu czy ziemniaków.
Jak powstaje kasza jaglana?
Kasza jaglana znana jako jagły. Małe żółte ziarenka wytwarza się z wyłuskanych, oczyszczonych i wyzbytych twardej łuski ziaren prosa.
Jak zdrowa jest kasza jaglana?
Kasza jaglana niegdyś zapomina dziś powracająca do naszych diet. Idealnie sprawdza się na słodko słono i wytrwanie na śniadanie, obiad i desery. Jest bardzo uniwersalna to świetny składnik deserów i sałatek idealnie sprawdza się na wytrawnie, zamiennik ziemniaków, makaronów i ryżu komponując się z kotletami, pulpecikami różnymi mięsami.
Jest prosem, które zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze od białek po minerały i witaminy, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie oraz kondycję naszego ciała poprzez zawartą m.in. :
Witaminę E, która wspomaga płodność, spowalnia proces starzenia się , wspiera mięsnie i chroni przed nowotworami
Witaminę grupy B (B1, B2,B3,B6,B12), kto z nas nie chce mieć pięknych włosów i paznokci? Bo właśnie to witamina B wpływa na ich dobrą kondycję a zarazem dba o sprawność myślenia i przemianę materii.
Krzem zwany pierwiastkiem życia odgrywa bardzo ważną funkcję w naszym organizmie jest składnikiem tkanki łącznej budującej nasze naczynia krwionośne, skórę, śluzówki, ścięgna stawy, zastawki serca, stawy i kości.
Lecytynę to dzięki niej substancje odżywcze oraz minerały szybciej się wchłaniają. Wpływa regenerująco na wątrobę
Źródło składników mineralnych magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza
Antyoksydanty czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki
Ile kalorii ma kasza jaglana?
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa jednak jak wszystkie kasze jest dość kaloryczna 100g kaszy jaglanej to 350 kalorii posiada też wysoki indeks glikemiczny (71 – dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków. Dostarcza 10,5 g białka, 2,9 g tłuszczów i 3,2 g błonnika.
Pamiętajmy jednak, że zawarty w kaszy jaglanej krzem poprawia przemianę materii.
Szybki przepis z kaszą jaglaną
SKŁADNIKI:
• 500 ml mleka roślinnego (które jest zdrowsze niż krowie)
• ½ szklanki kaszy jaglanej od sprawdzonego producenta
• 2 łyżki cukru lub innego słodzika, czy syropu
• 3 śliwki
• około 30 gramów orzechów (wedle upodobania)
• szczypta cynamonu
Do zagotowanego mleka dodajemy wypłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Gotujemy na małym ogniu około kwadransa, następnie mieszamy i zostawiamy na kolejny kwadrans pod przykryciem (wyłączamy ogień w kuchence).
Po tych 15 minutach kaszę dodajemy do miski, polewamy syropem i dodajemy posiekane śliwki oraz orzechy.
Podawane na ciepło smakuje najlepiej.