Pn. - Pt.: 8:00 - 16:00
  • Polski
  • English
Przejdź do treści

Kasza gryczana palona (prażona)

Kasza gryczana palona (prażona)

Producent kaszy gryczanej palonej (prażonej)

Kasza gryczana palona, czym jest?

Kasza gryczana palona zawdzięcza swoją nazwę, specyficzny smak i aromat procesowi obróbki cieplnej. Jest to ziarno gryki, które zostało poddane prażeniu, przez co wydobywa się z niej głębia aromatu i smaku. W swoich walorach smakowych jest mocniejsza i bardziej wyrazista niż kasza gryczana biała. Warto przypomnieć, że właśnie przez formę obróbki termicznej kaszę gryczaną paloną nazywamy także jako prażoną. Natomiast kasza gryczana niepalona – biała poddawana jest suszeniu.

Kasza gryczana otrzymywana jest z łusek nasion gryki. Kasza wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak wsparcie pracy jelit i obniżenie ciśnienia krwi. Będąc doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka, kasza gryczana prażona stanowi istotny element diety wegańskiej i wegetariańskiej. Lekko gorzki posmak kaszy idealnie komponuje się zarówno z mięsnymi, jak i wegetariańskim daniami – placuszkami, pierogami, gołąbkami czy naleśnikami.

Kasza gryczana palona, czy jest zdrowa?

Kasza gryczana to źródło błonnika i białka, które w porównaniu do np. zbóż jest lepiej przyswajalne przez organizm. Bogata jest w składniki odżywcze, w tym aminokwasy – tryptofan i lizyna. Kasza gryczana jest ponadto naturalnym źródłem żelaza, magnezu i cynku.

Kasza gryczana palona, ile ma kalorii?

Kasza gryczana jest produktem niskokalorycznym, gdzie 100g suchej kaszy dostarcza około 330 kcal, jednak po ugotowaniu ta wartość spada do 100 kcal. Czyni ją idealnym uzupełnieniem posiłków dla osób chcących odżywiać się lekko i będących na diecie redukcyjnej. Stanowi też bardzo pożywne źródło białka dla wegetarian i wegan. Kasza gryczana palona pozbawiona jest glutenu.

Jak ugotować prawidłowo kaszę gryczaną paloną?

Kasza gryczana (niezależnie czy to palona czy niepalona) powinna być wypłukiwana pod bieżącą wodą. Do garnka wsypujemy jedną miarkę kaszy na dwie miarki wody (jako miarki można użyć np. szklanki. Najważniejsze są proporcje). Dla lepszej konsystencji kaszy można dodać łyżkę oleju i dla smaku szczyptę soli. Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem, na małym płomieniu.

Pyszny przepis z użyciem kaszy gryczanej palonej

Kasza gryczana jest chętnie wybieranym dodatkiem do posiłków obiadowych, jako zamiennik ziemniaków czy ryżu. Jednym z prostych i smacznych przepisów jest kasza gryczana z pieczarkami. Z dodatkiem podsmażonej, drobno posiekanej cebulki oraz śmietany, żółtego sera otrzymasz szybkie i smaczne danie.

Sprawdź gdzie znajduje się siedziba naszej firmy

Jak Dojechać?