Kasza gryczana biała niepalona – producent Legrano
Kasza gryczana biała niepalona, czym jest?
Otrzymywana z obłuskanych naturalnych nasion gryki zwyczajnej kasza gryczana biała wyróżnia się delikatnym smakiem i bogactwem wartości odżywczych. Ziarno nie jest poddane odróbce termicznej, a procesowi suszenia. Wraz ze spożyciem produktu uzupełniamy dietę o drogocenne substancje prozdrowotne, w tym antyoksydanty, magnez, wapń, żelazo i krzem. Stanowiąca źródło błonnika kasza gryczana biała sprawdzi się jako sycący dodatek do obiadu, szczególnie do dań głównych jako substytut ryżu, ziemniaków lub makaronu.
Kasza gryczana to wysoko wartościowa kasza z czego odmiana niepalona posiada więcej aminokwasów. Dla niepalonej kaszy gryczanej jest to 19 mg na 100 gramów kaszy, a w kaszy palonej jest to 15 mg na 100 g.
Smak kaszy gryczanej niepalonej jest łagodniejszy od kaszy palonej.
Kasza gryczana biała niepalona, czy jest zdrowa?
Kasza gryczana, niezależnie od tego czy prażona czy suszona (niepalona), zawiera wysoką zawartość białka oraz błonnika. Zawiera aminokwasy – tryptofan i lizyna.
Kasza gryczana niepalona dzięki zawartości błonnika bardzo dobrze wpływa na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Dodatkowo odmiana palona zawiera polifenole, a te wzmacniają układ sercowy i naczyniowy.
Kasza gryczana biała niepalona, ile ma kalorii?
Sucha masa kaszy gryczanej niepalonej na 100 g zawiera 340 kcal oraz 13 gramów białka, po ugotowaniu wartość ta spada do 110 kcal.
Jak ugotować kaszę gryczaną białą?
Najlepiej kaszę gryczaną przepłukać pod bieżącą wodą. Samo gotowanie kaszy nie odbiega od tradycyjnego gotowania ryżu, gdzie do gotującej się wody wsypujemy szczyptę soli i łyżkę oleju. Gotujemy kaszę na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
Przepis z kasza gryczaną białą
Kasza gryczana biała jest bardzo wdzięcznym składnikiem dla osób chcących uniknąć glutenu lub zwyczajnie dbających o zdrowe odżywianie. Z kaszy można przyrządzić niskokaloryczny i wysoce wartościowe kotlety z dodatkiem mięsa mielonego.
W tym celu potrzebujemy:
200 gramów kaszy gryczanej niepalonej
500 gramów mięsa mielonego
1 małe jajko
1 cebulę
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz, słodka papryka dla smaku
Kaszę przygotowujemy standardowo – przepłukujemy pod bieżącą wodą, gotujemy na małym ogniu. Po ostudzeniu, do miski z kaszą wsypujemy czosnek, posiekaną cebulkę i natkę pietruszki, a także mięso mielone i przyprawy.
Zalecamy piec kotlet w piekarniku w 180 stopniach na około 30 minut.
Smacznego!