Owies od lat należy do najpopularniejszych zbóż na świecie. Jego ziarna są świetnym źródłem witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Płatki owsiane grube i średnie dostępne w naszej ofercie zapewniają wiele korzyści zdrowotnych, m.in.: obniżają poziom cholesterolu, stabilizują poziom cukru we krwi i poprawiają pracę jelit. Produkt idealnie nadaje się do przygotowania sycących śniadań z mlekiem lub jogurtem i owocami, a także sprawdzi się do pieczenia chleba lub owsianych bułeczek.
Płatki owsiane czym są?
Płatki owsiane wytwarzają się z owsa siewnego. Z uwagi na obróbkę, której zostały poddane ziarna wyróżniamy trzy rodzaje płatków:
- Płatki owsiane zwykłe – są one uzyskane z całych ziaren oznacza to, że są źródłem błonnika i niezbędnych minerałów i witamin
- Płatki owsiane górskie – są uzyskane z połówek ziaren
- Pałatki owsiane błyskawiczne – są to płatki owsiane z pokrojonego owsa, które zostało poddane obróbce termicznej. Nadają się bezpośrednio do spożycia
Płatki owsiane czy są zdrowe?
100 g płatków to 366 kcal i dawka 7 z 10 niezbędnych aminokwasów egzogennych, 54 g węglowodanów i 13,5 g białka. Płatki są cennym składnikiem diety ze względu na dużą zawartość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Zawierają również witaminę E oraz witaminy z grupy B. Są źródłem żelaza i wapnia.
Najważniejsze zalety płatków owsianych:
- W odchudzaniu – posiadają dużo błonnika co wpływa, że długo czujemy się najedzeni
- Stabilizują poziom cukru we krwi
- Obniżają poziom cholesterolu
- Mają właściwości przeciw utleniające i przeciwzapalne
- Koją nerwy dzięki dużej zwartości magnezu
- Płatki owsiane i kosmetyczne zastosowanie
- Zawarte w płatkach owsianych przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się naszego organizmu.
Płatki owsiane w kosmetyce
Coraz częściej jest używane w naszych domach jako naturalny środek nawilżający i oczadzający i łagodzący.
Używane są również do produkcji kosmetyków jako składnik masek, peelingów
Używane są do maseczek i pillingów, które pomagają w złuszczeniu martwego naskórka i oczyszczenia porów i nawilżeniu skóry.
Szybki przepis z płatkami owsianymi
Płatki owsiane grube (górskie) to idealny składnik na drugie śniadanie. Płatki zalewamy gorącą wodą lub mlekiem, dorzucamy owoce, orzechy i nasiona np. słonecznika. Dodajemy łyżkę oliwy oraz dla smaku można dodać porcję białka smakowego (np. białko dla sportowców). Taki posiłek da mocny zastrzyk energii.