Pn. - Pt.: 8:00 - 16:00
  • Polski
  • English
Przejdź do treści

Mąka z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy

Ciecierzyca znana również pod nazwą włoski groch pochodzi z Bliskiego Wschodu czyli regionu gdzie rośliny strączkowe stanowią główny składnik diety lokalnej ludności. Roślina ta uprawiana jest od wielu tysięcy lat i z czasem ciecierzyca objęła tereny dzisiejszej Etiopii oraz Indii. Coraz większą popularność zdobyła również u nas w Polsce.

Mąka z ciecierzycy w imponującym tempie zajmuje miejsce mąki pszennej na półkach Europejczyków. Tworzona z drobno zmielonej ciecierzycy stanowi podstawę diety wegan i często gości w kuchniach osób chcących ograniczyć lub całkowicie wykluczyć spożywanie mąki pszennej. Mąka z ciecierzycy jest naturalnie bogata w minerały i witaminy, w tym witaminę A, E, B i C, a także żelazo, błonnik i kwasy omega 6. Co więcej, korzystnie wpływa na organizm, wspierając pracę jelit, stabilizując poziom cukru i redukując stężenie złego cholesterolu. Mąka z ciecierzycy świetnie sprawdza się do potraw kuchni indyjskiej, takich jak hummus i falafele, ale też bez przeszkód może być użyta do naleśników i słodkich placuszków.

Jak powstaje mąka z ciecierzycy?

Ciecierzyca roślina uprawna należy do rodziny bobowatych. Jadalne są jej nasiona czyli małe żółte kuleczki. Jest druga po soi pod względem popularności uprawy roślina strączkowa na świecie. Z uwag na to, iż ma ma duże wymagania cieplne i nasz klimat jej nie służy uprawa w Polsce jest bardzo rzadka.

Ciecierzyca i mąka z ciecierzycy

Ciecierzyca jest podstawą diety wegańskiej i wegetariańskiej. Stabilizuje poziom cukru we krwi dlatego chętnie sięgają po nią diabetycy. Jest świetnym zamiennikiem mięsa idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, jako humus do przekąsek. Ciecierzyca jaki i mąka z ciecierzycy czyli zmielone jej nasiona zawierają w swoim składzie wiele związków bioaktywnych:

  • Fitosterole – częściowo hamują wchłanianie cholesterolu w jelitach
  • Peptydy- wpływają na syntezę kolagenu oraz elastyny. Poprawiają kolorystykę skóry, przyspieszają gojenie się ran. Wygładzają zmarszczki!
  • kwasy fenolowe – niezbędne do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, krwiotwórczego i sercowo-naczyniowego. Pełnią podstawową funkcję w procesie wzrostu, rozwoju i rozmnażania komórek
  • karotenoidy- chroni skórę przed stresem oksydancyjnym, przyspiesza opalanie
  • izoflawonoidy wykazujące wpływ przeciwzapalny oraz antyoksydacyjny
  • białka o nazwie lektyny słyną z silnego działania przeciwgrzybicznego

Kalorie i witaminy

Mąka z ciecierzycy posiada sporą wartość energetyczną 100g mąki to 387 kalorii zawiera również dużo tłuszczy około 6,7 g oraz 57,8g węglowodanów. To za co cenimy mąkę jaglaną to bogactwo makroelementów i witamin:

  • wapń — 45 mg,
  • magnez — 166 mg,
  • potas — 846 mg,
  • sód — 64 mg,
  • cynk — 2,81 mg,
  • żelazo — 4,86 mg,
  • fosfor — 318 mg,
  • miedź,
  • witaminy z grupy B, witamina A, E oraz C

Posiada dużą ilość błonnika pokarmowego  bo aż 7,6 g w 100g , który wpływa na to, iż dłużej czujemy uczucie sytości. Zapobiega zaparciom, hemoroidom oraz nowotworom jelita grubego.

Co dobrego można zrobić z mąki z ciecierzycy?

Z mąki z ciecierzycy wychodzą bardzo dobre i pożywne naleśniki na wytrawnie. Przepis jest prosty – 1 szklanka mąki, 1 szklanka wody (lub mleka) i 1 jajko. Jako nadzienie warto pokusić się o pieczone bataty z odrobiną limonki i fetą lub klasycznie z hummusem. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na niewielki ogniu.

Sprawdź gdzie znajduje się siedziba naszej firmy

Jak Dojechać?