Ciecierzyca znana również pod nazwą włoski groch pochodzi z Bliskiego Wschodu czyli regionu gdzie rośliny strączkowe stanowią główny składnik diety lokalnej ludności. Roślina ta uprawiana jest od wielu tysięcy lat i z czasem ciecierzyca objęła tereny dzisiejszej Etiopii oraz Indii. Coraz większą popularność zdobyła również u nas w Polsce.
Mąka z ciecierzycy w imponującym tempie zajmuje miejsce mąki pszennej na półkach Europejczyków. Tworzona z drobno zmielonej ciecierzycy stanowi podstawę diety wegan i często gości w kuchniach osób chcących ograniczyć lub całkowicie wykluczyć spożywanie mąki pszennej. Mąka z ciecierzycy jest naturalnie bogata w minerały i witaminy, w tym witaminę A, E, B i C, a także żelazo, błonnik i kwasy omega 6. Co więcej, korzystnie wpływa na organizm, wspierając pracę jelit, stabilizując poziom cukru i redukując stężenie złego cholesterolu. Mąka z ciecierzycy świetnie sprawdza się do potraw kuchni indyjskiej, takich jak hummus i falafele, ale też bez przeszkód może być użyta do naleśników i słodkich placuszków.
Jak powstaje mąka z ciecierzycy?
Ciecierzyca roślina uprawna należy do rodziny bobowatych. Jadalne są jej nasiona czyli małe żółte kuleczki. Jest druga po soi pod względem popularności uprawy roślina strączkowa na świecie. Z uwag na to, iż ma ma duże wymagania cieplne i nasz klimat jej nie służy uprawa w Polsce jest bardzo rzadka.
Ciecierzyca i mąka z ciecierzycy
Ciecierzyca jest podstawą diety wegańskiej i wegetariańskiej. Stabilizuje poziom cukru we krwi dlatego chętnie sięgają po nią diabetycy. Jest świetnym zamiennikiem mięsa idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, jako humus do przekąsek. Ciecierzyca jaki i mąka z ciecierzycy czyli zmielone jej nasiona zawierają w swoim składzie wiele związków bioaktywnych:
- Fitosterole – częściowo hamują wchłanianie cholesterolu w jelitach
- Peptydy- wpływają na syntezę kolagenu oraz elastyny. Poprawiają kolorystykę skóry, przyspieszają gojenie się ran. Wygładzają zmarszczki!
- kwasy fenolowe – niezbędne do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, krwiotwórczego i sercowo-naczyniowego. Pełnią podstawową funkcję w procesie wzrostu, rozwoju i rozmnażania komórek
- karotenoidy- chroni skórę przed stresem oksydancyjnym, przyspiesza opalanie
- izoflawonoidy wykazujące wpływ przeciwzapalny oraz antyoksydacyjny
- białka o nazwie lektyny słyną z silnego działania przeciwgrzybicznego
Kalorie i witaminy
Mąka z ciecierzycy posiada sporą wartość energetyczną 100g mąki to 387 kalorii zawiera również dużo tłuszczy około 6,7 g oraz 57,8g węglowodanów. To za co cenimy mąkę jaglaną to bogactwo makroelementów i witamin:
- wapń — 45 mg,
- magnez — 166 mg,
- potas — 846 mg,
- sód — 64 mg,
- cynk — 2,81 mg,
- żelazo — 4,86 mg,
- fosfor — 318 mg,
- miedź,
- witaminy z grupy B, witamina A, E oraz C
Posiada dużą ilość błonnika pokarmowego bo aż 7,6 g w 100g , który wpływa na to, iż dłużej czujemy uczucie sytości. Zapobiega zaparciom, hemoroidom oraz nowotworom jelita grubego.
Co dobrego można zrobić z mąki z ciecierzycy?
Z mąki z ciecierzycy wychodzą bardzo dobre i pożywne naleśniki na wytrawnie. Przepis jest prosty – 1 szklanka mąki, 1 szklanka wody (lub mleka) i 1 jajko. Jako nadzienie warto pokusić się o pieczone bataty z odrobiną limonki i fetą lub klasycznie z hummusem. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na niewielki ogniu.