Mąka gryczana palona powstaje w procesie mielenia ziaren prażonej kaszy gryczanej. Podobnie jak jej biały odpowiednik, jest bogata w składniki mineralne i wartości odżywcze. Mąka gryczana palona, ze względu na niski indeks glikemiczny często wybierana jest przez diabetyków oraz osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Produkt korzystnie wpływa na układ krążenia, obniżając ciśnienie tętnicze i wzmacniając naczynia krwionośne. Mąkę gryczaną paloną można wykorzystać jako bazę do przygotowania chleba, ciast, makaronu, naleśników czy kruchych ciasteczek.
Producent mąki gryczanej palonej
Po co praży się mąkę gryczaną?
Przede wszystkim dlatego aby wydobyć z gryki aromat, smak jak i bardzie wyrazisty kolor. Kasza gryczana palona w przeciwieństwie do kaszy gryczanej białej jest częściej wybierana przez konsumentów
Jak uprażyć kaszę i zrobić z niej mąkę?
Kaszę gryczaną można uprażyć na dwa sposoby:
Sposób 1.
Zagotować wodę z mlekiem i na wrzątek wsypać opłukaną kaszę lekko posilić i dodać masło. Gotować na małym ogniu do momentu wchłonięcia roztworu. Następnie wstawić pod przykryciem do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 125 stopni. Po wyprażeniu zostawić w piekarniku aż wystygnie.
Sposób 2
Na dobrze rozgrzaną patelnię wsypać ziarna a następnie zmniejszyć ogień i prażyć.
Jak uzyskać mąkę z kaszy gryczanej prażonej?
Aby uzyskać mąkę należy wystudzoną / suchą kaszę wsypać do blenera kielichowego i blenować na wysokich obrotach, aż uzyskamy jednolitą, gładką mąkę.
Mąka gryczana palona wzmacnia smak i idealnie nadaje się do
- gofrów
- wypieków chleba/bułek
- makaronów
- ciast
Bezglutenowe brownie z mąki gryczanej
Brownie to ostatnimi czasy jedno z najchętniej przyrządzanych ciast, a pomysły na zdrowe sposoby jego wykonania zdają się nie mieć końca. W rzeczywistości można spotkać brownie z fasoli, z buraka, z cukinii, z ciecierzycy, a nawet pomidorów. W wersji równie smacznej, zdrowej, a przy okazji bezglutenowej i bez cukru można także upiec brownie z mąki gryczanej.