Producent mąki gryczanej białej
Mąka gryczana biała otrzymywana jest z mielenia kaszy gryczanej białej lub nasion gryki. Produkt zawiera mikro i makroelementy, w tym magnez, żelazo, wapń i cynk oraz witaminy z grupy B. Mąka gryczana biała jest lekkostrawna i odznacza się wysoką zawartością błonnika, a dzięki temu wspiera proces utraty wagi i reguluje trawienie. Niski indeks glikemiczny pozwala na spożywanie produktu przez diabetyków i osoby cierpiące na insulinooporność. Mąka gryczana biała idealnie nadaje się do przygotowania słodkich wypieków, naleśników, klusek i makaronów.
Do czego można użyć mąkę gryczaną?
Mąka gryczana nie posiada glutenu i używanie jej w kuchni może nie być prostym zadaniem, dlatego na początku zaleca się korzystanie ze sprawdzonych przepisów np. na naleśniki :
Składniki
- Zblendowana kasza gryczana
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- Szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszaj i zmiksuj na gładkie cisto / olej dodaj na końcu. Uzyskaną masę odstaw na około 30 minut. Na rozgrzaną patelnię nałóż ciasto i smarz.
Naleśniki idealnie komponują się z miodem, dżemem czy też z twarogiem lub na wytrawnie z łososiem wędzonym.